Sinds 1909 heeft Hoornaar een christelijke basisschool. Het eerste schoolgebouw stond bij de kruising waar nu de Viersprong is.
In het voorhuis woonde de hoofdmeester. Aan het voorhuis zat de school met daarin twee lokalen. Door de jaren heen is het gebouw meerdere keren vergroot en verbouwd. In 2008 verhuisde de school naar een nieuw onderkomen in de Brede School aan het Dirk IV-plein.
De school tijdens de Tweede Wereldoorlog
Tijdens de oorlog moesten de portretten van de Koningin verwijderd worden uit de school, werden sommigen boeken verboden en werd er door de Duitsers op gehamerd dat er in de hoogste leerjaren Duits geleerd zou moeten worden.
Om te voorkomen dat de Duitse bezetters de school opeisten vertelde het hoofd van de school dat er een besmetting heerste. Duitse troepen hebben de school wel een keer als slaapplaats gebruikt. Aan het begin van de oorlog zijn er Nederlandse militairen ingekwartierd geweest.
Aan het eind van de oorlog vond er een luchtgevecht plaats boven Hoornaar. De leerlingen mochten naar buiten om te kijken, maar het schouwspel kreeg een wending: een stuk metaal van een toestel viel vlak tussen de kinderen. Gelukkig raakte niemand gewond, maar vanaf dat moment was buiten kijken niet langer toegestaan.
Na de bevrijding werden Duitse soldaten op het schoolplein verzameld en ontwapend. Het plein lag vol met geweren, helmen en uitrusting.




Bronnen:
- Roodhorst, J. (2007). Hoe het vroeger was. Historische Vereniging Hoogblokland Hoornaar Noordeloos
Foto’s:
- Uit het archief van de Historische Vereniging Hoogblokland Hoornaar Noordeloos