Terug naar toen: de openbare basisschool

Op 1 januari 1901 trad in Nederland de Leerplichtwet in werking. Vanaf dat moment waren alle kinderen vanaf zes jaar verplicht om naar school te gaan. Voor die tijd gold dit nog niet, en gingen lang niet alle kinderen naar school.

In Hoornaar bestond er al ver vóór de invoering van de leerplicht een school. Tot 1880 kregen kinderen les in het achterhuis van de woning van de schoolmeester. Dit huis stond naast de kerk, op de plek waar nu het huis aan de Dorpsweg 10 staat.

In 1880 werd er een nieuwe school gebouwd, op de locatie waar nu de huizen aan de Dorpsweg 126b en 126c staan. De eerste steen van deze school is later verplaatst naar het nieuwe woonhuis aan de Dorpsweg 126 b.

De nieuwe school telde drie lokalen, maar er werden er lange tijd slechts twee gebruikt. Het derde lokaal deed dienst als podium. Omdat Hoornaar tot 1970 geen dorpshuis had, werd de school multifunctioneel ingezet: hier vonden bijeenkomsten, oefenavonden en uitvoeringen van plaatselijke verenigingen plaats. Voor deze gelegenheden werd de tussenwand verwijderd, zodat er één grote ruimte ontstond.

Eind jaren zestig begon men naast het oude gebouw met de bouw van een nieuwe school: Openbare Basisschool De Klim-op. Deze werd officieel geopend in 1970. De school werd later nog uitgebreid met een lokaal voor de kleuters.

In 2008 kreeg Hoornaar een moderne, brede school op het Dirk IV-plein, waar sindsdien zowel de christelijke als de openbare basisschool zijn ondergebracht.