Terug naar toen: de verdwijning van het echtpaar Klap

Oorlogsmonument

Je zou de Lage Giessen een oorlogsmonument kunnen noemen. Deze weg is namelijk in de oorlogsjaren verbreed met het puin uit het gebombardeerde Rotterdam.

Cor en Margje Klap

Op 23 maart 1945 dringt het verzet een woning in Hoogblokland binnen. In dit huis verblijven Cor en Margje Klap, die zich hadden voorgedaan als evacués uit Eindhoven. In werkelijkheid kwamen zij uit Leerdam, waar Cor eerder was gezien in een SS-uniform.

Cor’s verleden vormde een belangrijke aanleiding voor de verdenking van verraad. Op 19-jarige leeftijd vertrok hij naar Duitsland om te werken en sloot zich daar aan bij de Leibstandarte SS Adolf Hitler. Margje was lid van de NSB.

Cor vlucht door de polder naar de Lage Giessen in Hoornaar. Hij klopt aan bij een boerderij, op de plek waar nu Verveka is gevestigd (Lage Giessen 32), en vraagt om onderdak. De nietsvermoedende bewoners nemen hem op. Het verzet ontdekt echter al snel dat Cor zich in de Lage Giessen bevindt. Hij wordt gearresteerd en verhoord. Uiteindelijk besluit het verzet om Cor ter plekke te executeren.

Ook Margje wordt gearresteerd, omdat zij volgens het verzet een risico vormde. Na verhoor wordt ook zij geëxecuteerd.

Neergestort vliegtuig

In de voormalige gemeente Giessenlanden zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog zes geallieerde vliegtuigen neergestort. Van de in totaal 36 bemanningsleden kwamen er 14 om het leven.  Ter nagedachtenis aan deze bemanningsleden is in Giessenburg het vliegeniersmonument opgericht

Het vliegeniersmonument in Giessenburg

Op 23 augustus 1943 vond er ook een luchtgevecht plaats waarbij een Duits jachtvliegtuig, een Messerschmitt, werd neergeschoten. Vermoedelijk kwam de piloot daarbij om het leven, want het toestel dook plotseling, met een op volle kracht draaiende motor, vrijwel loodrecht naar beneden. Het vliegtuig stortte neer in de polder bij de Lage Giessen, ter hoogte van de Reesloot, op het vijfde of zesde perceel vanaf de Nieuweweg. In het jaar 2001 of 2002 is het wrak van het toestel geborgen. (rode cirkel op de kaart)

Bronnen:

  • De Bruin, N. (2025). Ik ben er niet geheel gerust over…. Historische Vereniging. Hoofdstuk “Twee verzwegen liquidaties”, p. 75.
  • De Bruijn, F (1995), Drie dorpen in oorlogstijd, Historische Vereniging, p. 13.